Home » Glas-etsen met etspasta

Glas-etsen met etspasta


Laatste update: 13 December 2012

Glas-ets effecten kan je op verschillende manieren bereiken. Je kan er frosted folie opplakken, een frosted spray op spuiten (met een sjabloon), je kan écht gaan etsen met bijvoorbeeld een dremel, of je gebruikt een soort crème dat het glas uitbijt.
Met een graveerset kan je de mooiste resultaten behalen: verschillende structuren (van vlakken) en verschillende patronen. Het nadeel is dat je een erg vaste hand moet hebben en veel moet oefenen. Ook heb je te maken met kleine glassplinters.  Ik hou van snel en makkelijk resultaat, en bovendien glassplinter vrij wegens een klein kindje en een huisdier, dus ik heb glas-ets pasta geprobeerd. Niet dat dit geheel veilig is, het is per slot van rekening een zuur dat het glas uitbijt! Lees deze keer echt goed de gebruiksaanwijzing. En volg deze ook op!

Benodigdheden

Een glazen object, glasets pasta, houten spatel, wegwerphandschoenen, goed geventileerde ruimte/tuin/balkon, water, sjabloon.

Werkwijze

Let op – er zijn betere tutorials op het internet! Om te beginnen heb je een glazen product nodig. Let erop dat dit geen product is van gehard glas of met glasfolie. Ik heb het geprobeerd op een ovenschaal (een dikke stevige ovenschaal) en blijkbaar was dat gehard glas want ik kreeg er nauwelijks iets zichtbaars op. Goed, een glazen product dus. Begin maar eens met een appelmoespotje of het glas in een theedoos. Maak het goed schoon, het liefst met alcohol of spiritus in plaats van een glasreiniger (deze kunnen een blauwige gloed achterlaten) en droog met een zachte en schone doek. Let op vingerafdrukken! Trek na het schoonmaken maar gelijk je plastic handschoenen aan. Vuil en vet voorkomt dat de pasta goed zijn werk kan doen.

Plak je sjabloon op het voorwerp. Zorg dat het overal goed aansluit zodat de crème niet onder het sjabloon kan komen. Aha! Dat is nog niet zo makkelijk, een recht plat sjabloon mooi op een rond voorwerp plakken! Zet die mooie ronde bolle vaas of dat bolle jampotje dus nog even weg en pak toch maar een appelmoespotje of vlakke plaat. Veel van het resultaat hangt af van de precisie van het plakken. Vergis je niet, je bent meer tijd kwijt met plakken dan met het daadwerkelijke etsen, het moeilijkste aan het gebruik van glas-ets is het maken van het sjabloon (als je het zelf maakt dan) en het plakken ervan.
Er zijn verschillende soorten sjablonen die je kan gebruiken. Er zijn speciale glasets sjablonen, maar ik heb ook gewoon (siliconen)schmink sjablonen gebruikt. Volgens mij maakt het niet zoveel uit welke soort sjablonen je gebruikt, als ze maar van kunststof/siliconen zijn, zodat de pasta niet door de sjablonen heen eet. Zelfklevende sjablonen zijn handig, maar ook dat is niet perse nodig aangezien je ook een lijmspray kan aanschaffen en daarmee de sjablonen kan inspuiten.

Snel en makkelijk zei ik… we zijn nog steeds bij de sjablonen! Ok, toegegeven, het voorbereidende werk is misschien niet heel snel en makkelijk, maar de echte actie is dat wel. Nadat je je sjabloon hebt opgeplakt is het verstandig om de rest van het glas af te plakken. Wat hiervoor handig is is zelfklevende folie, bijvoorbeeld raamfolie. Dit kan je ook gebruiken om zelf je sjablonen mee te maken. Is alles goed afgeplakt? Ga dan naar je goed geventileerde ruimte. Doe je handschoenen aan, (oh wacht die had je al aan ivm vlekken) pak je spatel, roer de pasta nog even goed door elkaar en breng de pasta volgens de gebruiksaanwijzing aan. (Meestal een laag van 1 – 2 mm en voor 5 minuten.) Schraap de pasta (ik vind het trouwens meer een crème dan een pasta) van je object af met de spatel en stop het terug in het potje, je kan het nog een keer gebruiken. Er zullen af en toe wat korrels in de pasta ontstaan, volgens mij vermindert dit de werking niet echt, het strijkt alleen wat minder makkelijk de pasta glad. Zou het samengeklonterd glas zijn? Ik heb het nooit ontleed en ben niet van plan dat ooit te doen, de pasta doet het nog gewoon…

Een klein update tussendoor: de kristallen die zich in de pasta vormen zijn normaal, dit heeft te maken met de werking van de pasta. Het schijnt ook te ontstaan doordat de pasta (te) koud is (of is geweest?) De oplossing (volgens iemand in de reviews op amazon) is om het potje een tijdje in warm water te laten staan. Goed, terug naar de werkbeschrijving.
Na het afschrapen van de pasta spoel je je object en de spatel af onder ruim stromend water. Let op met keramische wasbakken, de pasta kan de toplaag ervan beschadigen. Was je product in dat geval in een (plastic) emmer. Haal niet gelijk je sjabloon er helemaal af maar haal het in een hoekje los en controleer of het resultaat naar wens is. Mocht het nog niet goed genoeg zijn kan je het sjabloon weer makkelijk terugvouwen, als je het helemaal eraf hebt gehaald is het onmogelijk om het weer op dezelfde plek terug te krijgen.
Omdat het glas nat is kan het zijn dat je het effect minder goed ziet, dep het glas (+sjabloon) daarom droog met een doek. Is het effect goed genoeg zichtbaar, haal dan het sjabloon eraf en was het eventueel nogmaals af volgens de gebruiksvoorschriften of plak het terug op de anti-kleeflaag bij zelfgemaakte sjablonen van zelfklevende folie. Een zelfgemaakt sjabloon van folie kan je nog 1 of 2 keer gebruiken. (Als je sjabloonfolie gebruikt vast wel vaker, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.)

Tadaa!

Eerste test met Glas ets

Eerste test met Glas Ets

Product en woordenlijst.

 • Merknamen:
  • Armour-etch
  • Etchall® Glass Etching Cream
  • ‘t Stilleven Etspasta
 • Sjablonen
 • Zelfklevende folie
 • Statische folie en lijmspray
 • Spatel (Houten lollystokje is voldoende)

Links naar nederlandstalige winkels, instructies en gebruiksaanwijzingen

Ik gebruik in de korte beschrijving van de links de spelling en naam van het product zoals de betreffende site deze gebruikt, vandaar de variatie in benamingen en schrijfwijzes.

 • Webwinkel More is more verkoopt ook Armour-etch. Momenteel [3 mei 2013] in de aanbieding: 85 g voor €15,95- Ze hebben ook meer informatie over glas-etsen, geven glas-ets workshops en verkopen sjablonen.
 • Harolds (offline en online winkel): gebruiksaanwijzing ‘t Stilleven Glas-ets [03-05-2013: de gebruiksaanwijzing lijkt niet meer online te staan. De website van ‘t Stilleven zelf meldt niets over de glas-ets, en erop zoeken levert ook niets nieuws op. Wellicht is het uit de handel gehaald?]
 • Korte uitleg op webwinkel hobbyfun (Armour Etch). Hier is Armour-etch te verkrijgen. (bijvoorbeeld nu [3 mei 2013] 85 g – €24,50) Ook sjablonen en andere benodigdheden.
 • Workshop (in Halle nabij Doetinchem) en korte uitleg hoe glasets pasta werkt op eigenhandig.info
 • Korte uitleg van Elenea over “Hoe glas graveren met glasets en etsvloeistof”, en links naar andere sites (welke ik hieronder ook noem)
 • De kwast heeft dit in het verleden ook geleverd blijkbaar, maar het staat niet meer op de site. (Kan geen kwaad om zelf nog een keer te kijken, wie weet hebben ze het weer.)
 • Goede werkbeschrijving op homemadebyme.eu door Joke, met foto’s.
 • Carprinting verkoopt ook eigen merk glasets.
 • Gekleurd glas.biz verkoopt ook Armour Etch, nu [3 mei 2013] 85 g voor €17,95.

Links to English tutorials and manuals

Graag hoor ik of deze informatie voldoende en duidelijk is. Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Hieronder wat foto’s van glasets projecten van mij, als ik eraan dacht foto’s te maken voor ik het cadeau gaf. Sommige projecten staan wat uitgebreider en met meerdere foto’s beschreven in een blogpost.

Al mijn blogposts over glas-ets

This slideshow requires JavaScript.

Heb je gevonden wat je zocht hier? Ik hoor het graag! Ook als je niet hebt gevonden wat je zocht, want dan kan ik daar wellicht een link naartoe zoeken of meer informatie opzoeken. Links naar inspiratie-blogs of meer informatie zijn ook welkom, laat deze achter in de comments.

Bedankt voor je bezoek!

13 thoughts on “Glas-etsen met etspasta

 1. Beste Daqa,

  Je vroeg mij of je een link naar mijn post over glas etsen (http://dutchgirloriginals.blogspot.com/2010/06/lessons-in-glass-etching.html) mocht plaatsen. Ga vooral je gang. Dank je wel.

  Veel succes met je blog en website!

  Groet,
  Hanneke

  P.s. Je blogger account is een ‘no-reply’ account (dat is heel makkelijk te veranderen) en ook op deze website is geen contact informatie te vinden. Dat is wel handig als mensen contact met je op willen nemen, een vraag willen stellen of willen reageren op jouw vraag.

  • Dank je 🙂
   Ja ik ben nog nieuw, moet nog wat instellingen nalopen. De contact informatie stond er op maar door een verandering van thema is dat er blijkbaar weer af, dank je voor de tip!

 2. Gaaf! En duidelijk.
  Alleen als ik op de Nederlandse link klinkt, kom ik op de site van Dutch girl, die juist in het engels schreef xp

 3. Oke fantastisch! Woensdag hebben mijn vriend en ik de sleutel gekregen van ons appartement. En hiermee kan ik wel wat leuke dingen doen ter decoratie 🙂 Super, bedankt!

  Als ik tegen die tijd vragen heb, dan hoor je ze wel haha!

 4. Heb je aan zo’n klein potje genoeg? Ik wil wel proberen met een theedoos, maar om nu meteen een etspasta van 44 euro te kopen is ook weer zo iets. Heb je het glas gewoon in de doos laten zitten? (ivm het schoonmaken van het glas na het etsen)

  • Het ligt er natuurlijk aan hoeveel je er mee wilt doen. Voor incidentele, kleine projecten zoals letters en kleine afbeeldingen is een klein potje voldoende. Mijn potje is nog niet op in ieder geval. Ik zou als ik jou was ook met een klein potje beginnen.
   Grote oppervlakken etsen is trouwens niet aan te bevelen, je ziet dan makkelijker ongelijkheden. (Dus niet je hele theeglasraam mat maken).
   Ik weet niet meer wat ik met het glas heb gedaan, ik denk wel dat ik het erin heb laten zitten en gewoon onder de kraan heb afgespoeld en laten drogen. Je zou het met plasticplakfolie kunnen afplakken, wordt het niet (of niet heel erg) nat. Wel opletten met te sterke lijm aan de plakfolie en eventuele verf op de kistjes.
   Als je toevallig in de buurt woont (Den Haag) kan je wat mij betreft ook hier een keertje oefenen, je kan dan evt. thuis al het sjabloon maken en opplakken en dan hier het giftige werk doen ;).

 5. Is er een tip om iets ronds te bekleven met je sjabloon?
  Ik zou graag voor een geboorteviering champagneglazen maken met de naam van de baby en geboortedatum erop.

  • Ronde vormen blijven lastig, DE tip heb ik niet voor je helaas. Natuurlijk wel: de rand inknippen (wigjes eruit halen) als het dubbel rond is, van te voren met afwasbare stift een horizontale lijn op je glas tekenen. Dit kan je (op je tafel) doen door bijvoorbeeld door de stift horizontaal vast te klemmen tussen iets (bijvoorbeeld vastplakken met tape op iets met de juiste hoogte) en dan je glas neer te zetten tegen de stift aan en op de tafel rond te draaien – zo krijg je als het goed is een lijn op een vaste hoogte. Volg deze lijn bij het plakken van je sjabloon om je tekst zo horizontaal mogelijk te krijgen. Zoals gezegd, het sjabloon goed aanbrengen is het moeilijkste en meest tijdrovende gedeelte. Het daadwerkelijk etsen met de etspasta is simpel.
   Wat je na het opplakken van het sjabloon nog kan doen, is de rest van het glas ook afplakken met folie of (duct/gaffer) tape voor extra bescherming. Strijk in ieder geval alle plooien dicht, zodat daar geen pasta onder kan komen. Probeer het eerst even uit op een oud of goedkoop glas (even langs de rommelmarkt 😉 ). Ik hoor je ervaringen graag!

  • Dag Minouche, leuk dat je langskomt. Ik heb glasets nog nooit verdund, waar doe je dat mee? En waarom wil je het verdunnen? Als je een minder sterk effect wilt kan je het er eerder afhalen.

It is always a little gift when someone took the time to comment, feedback is much appreciated. / Het is een klein cadeautje wanneer iemand een reactie achterlaat, feedback wordt gewaardeerd!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s